Ga naar de inhoud

 De geschiedenis van de gemberbolus

In de bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam werd enkele jaren geleden een handschriftje met recepten ontdekt dat toebehoorde aan de Haagse Jood Jacob Lopes Suasso(1767-1830). Hoewel de Portugeese-joodse gemeenschap over het algemeen aan het einde van de 18e eeuw erg arm was , kwam Jacob uit een rijke bankiersfamilie. Hij gaf in het kookboekje wel vier recepten voor de bolus, wat de populariteit van deze zoetigheid nogmaals bevestigt.
Het boekje is vermoedelijk rond 1800 geschreven. Het is in onze streken het enige tot nu toe bekende receptenboekje uit het begin van de negentiende eeuw dat nog altijd van een invloed van het Iberische Schiereiland getuigt, terwijl deze kookstijl hier zoals gezegd weinig invloed heeft gehad. Bijzonder zijn bijvoorbeeld bereidingen die zowel vlees als vis bevatten, en het gebruik van olijfolie.

De twee recepten die tot laat in de 19e eeuw werden gemaakt zijn de gember en orgeade bolus.

 Recepten

De twee recepten die tot laat in de 19e eeuw werden gemaakt zijn de gember en orgeade bolus. Er waren met name rondom Amsterdam een aantal fameuze bakkerijen die ze maakten. Waaronder Theeboom, Lieven en …

Hieronder treft u de twee recepten aan.